11-05-05

The 70"

Hoeis het in godsnaam mogelijk dat wij als geborenen voor de 70-er jaren, nogleven?Volgens de theorieën anno 2004 zouden we toch al lang dood moeten zijn ?

Wijzaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag.

Onzebedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium.

Bovenaan een trap was géén hekje; wie te ver ging kukelde naar beneden.

Alsje wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er écht iets was moest je hardschreeuwen voordat je ouders het merkten.

Flessenmet gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onzehandjes en beperkte motoriek openen.

Poortenen deuren gingen gewoon dicht, en als je met je vingers er tussen zat waren zeweg.

Opde fiets zat je achterop met je gat op de bagagedrager en probeerde je vast tehouden aan de schroefveren van het zadel voor je.

Eenhelm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een Fiets.

Waterdronken we uit de kraan, niet uit een fles.

Broodstond stijf van conserveringsmiddelen, na twee weken was een Bums nog nét zovers als in de winkel.

Kleuren smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geelals die limonade toén was, zie ik ze nu écht niet meer.

Eenkauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in jemond.

Opschool hadden ze maar één maat bank en met zo'n heerlijk gevaarlijke klep deraan.

Schoenenwaren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was ófte groot óf te klein.

Eenfiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader je zosnel mogelijk om hem zelf te plakken.

Wegingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aanging.

Niemandwist waar we waren in de tussentijd en we hadden geen GSM mee!Het bos of eenpark was een plek om te spelen en géén vieze mannetjes verzamelplek.

Alswe naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan tebellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee.

Wijaten ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik.

De70"

Wedronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van.

Wijhadden geen Playstation, Nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms,surround sound, eigen televisie's, computer of internet. Wij hadden vrienden!

Detelevisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam een uurtje wat leuks voorkinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van eenandere zender te duwen (die zaten aan het toestel vast).

Pabepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.

Wehebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en er werd niemand voornaar de rechter gesleept. Dat waren gewoon 'ongelukken' en soms kreeg je er ooknog zelf een extra pak slaag voor.

Wijvochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, en er was geen volwassene diezich er druk over maakte, laat staan een lieveheersbeestje die op je jas kroop.

Pedagogischverantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken sloegen we naar ballen, webouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren.

Wevoetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goedgenoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.

Opschool zaten ook domme kinderen, zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wijen kregen de zelfde lessen.Zij deden soms een klas nóg een jaar over endaarover waren ook geen discussies op ouderavonden.

Demeester had altijd gelijk.

Wesmeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergetenwas kon je op school niets kopen!Als je de korst niet at had je een beetje meerhonger de rest van de dag.

Wijgingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter! Als je moederaan de huisdeur nog naar je zwaaide was je al een watje!

Alsje problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamenwél om je te halen, maar niet om je er uit te lullen.

Onzedaden hadden conceqenties,dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.

Wijhadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid.We hebben moetenleren er mee om te gaan.

Onzegeneratie heeft véél mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen,innovatief bezig zijn en daar bij risico durven nemen en voor de gevolgen instaan.Hoor jij ook daar bij ? GEFELICITEERD! WIJ WAREN HELDEN!!!!!!

 

20:57 Gepost door Geert Budenaerts | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.